Coaching

 

Coaching helpt je om werk en privégerelateerde doelen te verwezenlijken en op deze wijze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het stelt je in staat om diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven die je een leven lang kunt inzetten.

Over coaching

Één op één coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet om wenselijke en duurzame veranderingen te bevorderen. Het is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach zijn cliënt gelijkwaardig behandelt en ondersteunt bij het behalen van zijn of haar zelfgekozen doelen. De coach en de coachee nemen beiden hun verantwoordelijkheid voor het proces. De coachee krijgt tijdens het proces nieuwe inzichten door te reflecteren op eigen kennis en (eventueel) op de kennis van de coach. Op deze manier wordt de coachee bekwamer in het bereiken van eigen doelen. Dit kan mogelijk worden gemaakt door middel van gestructureerde, gerichte interactie en het gebruik van passende tools en technieken.

Het verschil tussen coaching en therapie

Het verschil tussen coaching en therapie zit hem in de visie, de werkwijze en de doelen die worden behaald. Vaak is er sprake van een ontwikkelingsvraag vanuit de coachee, waar vervolgens doelen aan worden gekoppeld, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zakelijke capaciteiten en vaardigheden. Om die doelen te bereiken wordt tijdens het coach traject onder andere gereflecteerd op het huidige kunnen van de coachee en er worden handvatten aangereikt om vooruit te gaan. Een coaching traject is daarom ook praktischer en meer toekomstgericht dan therapie. Bij therapie ligt de focus immers op het verhelpen van mentale blokkades of psychische klachten, waarbij er door middel van gesprekken onderliggende oorzaken naar boven worden gehaald en er wordt gestreefd naar een hersteld welbevinden. In zo’n traject is er vaak meer tijd nodig voor het behalen van grote, praktische doelen.

Wanneer coaching?

Tijdens de één op één coaching worden er uiteenlopende vraagstukken behandeld. Van stress en burn-out klachten tot levensvragen. Daarnaast hoef je niet een probleem te hebben om profijt te hebben van coaching. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld persoonlijk wilt ontwikkelen is coaching uitermate geschikt. Coaching kan handige handvatten bieden die ingezet kunnen worden in privé of persoonlijke sferen. Zo kun je bijvoorbeeld meer leren over je kwaliteiten en talenten, leren omgaan met het geven en ontvangen van feedback of meer inzicht krijgen in je eigen functioneren en je eigen leven optimaliseren.

Coach en docent coaching

Naast mijn werkzaamheden als coach werk ik ook als docent op deze gebieden:

 • Master Methoden & Technieken Coaching
 • Psychologie en Coaching
 • Coaching in de kinderopvang

Coaching helpt bij:

 • Het ontwikkelen van je talenten, capaciteiten en vaardigheden
 • Het scherper krijgen wat je wilt met je carriere of andere grote levensvragen.
 • Het krijgen van meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening..
 • Productiever en efficiënter werken aan je doelen.
 • Inzicht in je eigen functioneren, je krachten en belemmeringen.
 • Focus op dat wat voor jou belangrijk is.
 • Het ervaren van meer positieve emoties, geluk en balans.
 • Het sneller bereiken van resultaat.

.

Coaching is een op zichzelf staande methode om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, maar kan ook ingezet worden als uitbreiding of ondersteuning van andere organisatie- en/of training initiatieven.

Meer weten over coaching?

2 + 10 =